Translate

maandag 26 juli 2010

Antarctica: Nieuwe Kaarten


Antarctica heeft een ijskap die 60 percent van het drinkwater van de Aarde omvat. Het continent verliest ijs aan de zee en wetenschappers willen weten hoeveel dat is.

Het ijs op Antarctica beweegt zich van het midden naar de buitenkant, drijft dan op de zee op de plaats waar het land en de zee bij elkaar samen komen. De plaats waar de zee en het land bij elkaar komen heet "grondlijn". Voor wetenschappers is het heel belangrijk een kaart te hebben van de grondlijn van Antarctica zodat ze beter kunnen berekenen hoeveel ijs er op Antarctica in zee terecht komt. Het is de eerste doelstelling van het Antarctic Surface Accumulation and Ice Discharge (ASAID) project om zo'n kaart te realiseren. Wetenschappers van NASA hebben nu satelliet beelden en nieuw ontwikkelde software gebruikt om een accurate grondlijn van Antarctica op te sporen.

Antarctica verliest gestaag ijs. NASA satellieten hebben laten zien dat er verlies is aan ijs over het gehele continent, met vrij grote verliezen vooral op het Antarctisch Schiereiland. Om een nieuwe grondlijn te tekenen heeft het team van NASA samengewerkt met een internationale groep wetenschappers die gebruik maakten van de hoge resolutie beelden van de Landsat 7 satelliet. Met speciale software zetten ze punten op de kaart van vorige kaarten, hoge resolutie beelden en nieuwe informatie over de grond. Zo waren er 3,5 miljoen punten rond het Antarctisch continent die dan samen een lijn vormden. het heeft 8 maanden geduurd om al die punten met elkaar te verbinden. Zo vond het team dat de grondlijn 53610km lang was. De hoge resolutie beelden maken de kaart meer precies dan vorige kaarten die schaduwen en eilanden soms ook bij landmassa van het continent rekenden.

De volgende stap is de dikte bepalen van het ijs bij de grondlijn.


Bron: NASA